De meerwaarde van een geïsoleerde garagedeur

Vroeger werden veel nieuwbouwwoningen die een eigen garage hadden opgeleverd met een ongeïsoleerde kanteldeur. De reden hiervoor is dat kanteldeuren relatief goedkoop zijn. Toch valt dat voordeel in het niet als je de nadelen van dit type deur in kaart brengt. Begrijp ons niet verkeerd, een kanteldeur is op zichzelf een prima garagedeur, maar omdat deze deuren meestal ongeïsoleerd zijn, kan een tochtig en vochtig klimaat in de garage ontstaan. Op zich is dat geen probleem als je de garage alleen gebruikt om je fiets of auto in te stallen, maar ga je de garage voor andere doeleinden wilt gebruiken (bijvoorbeeld om je hobby uit te oefenen of als thuiswerkplek) dan is een geïsoleerde garagedeur absoluut van meerwaarde!

Welke geïsoleerde garagedeuren zijn er?

Wanneer je voor een geïsoleerde garagedeur kiest, heb je de keuze uit verschillende soorten modellen. Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen in de onderstaande alinea’s bespreken we de verschillende modellen.

Geïsoleerde roldeuren

Roldeuren werden voorheen voornamelijk gebruikt om opslagboxen mee af te sluiten. Misschien heb je dergelijke deuren dus ook al eens gezien. Een roldeur voor een opslagbox is echter ongeïsoleerd, en daardoor niet te vergelijken met een geïsoleerde roldeur. Zie hier de verschillen: https://www.garagedeurspecialist.nl/garage-roldeuren/. Het grote voordeel van een roldeur, is dat je de gehele ruimte in de garage kunt benutten. Het deurblad is namelijk opgebouwd uit smalle lamellen die verticaal worden opgerold. Daardoor blijft de deur in de garagepoort en blijft de garage volledig vrij. Doordat het deurblad verticaal wordt opgerold, heb je ook geen last van deurbladen die naar buiten toe openkantelen en bijvoorbeeld tegen je geparkeerde auto op de oprit komen.

Sectionale garagedeuren

Sectionale garagedeuren zijn tegenwoordig het nieuwe soort standaard garagedeur. Ze vormen daarmee een vervanging voor de klassieke kanteldeuren. Het grote voordeel van een sectionale deuren, is dat het deurblad niet naar buiten toe open kantelt. De lamellen waaruit het deurblad is opgebouwd, worden direct onder het plafond in de garage gehangen als je de deur opent. Sectionale garagedeuren zijn robuuste deuren die ook nog eens modern ogen. Dat verklaart hun populariteit.

Openslaande garagedeuren

Een openslaande garagedeur zie je vaak bij vrijstaande woningen. Doordat de deurbladen uit een geheel bestaan en ze tijdens het openen naar buiten toe opendraaien, heb je een ruime oprit nodig. Desalniettemin zijn openslaande garagedeuren een aanwinst voor de uitstraling van je garage. Zo kun je de deurbladen bijvoorbeeld rond laten aflopen waardoor je echt het idee van een mooie poort kunt nabootsen.

Garagedeur elektrisch maken

De garagedeuren die in dit artikel zijn besproken, kun je in principe allemaal elektrisch maken. Een elektrische garagedeur heeft als voordeel dat je de deur op afstand kunt bedienen zodat je niet hoeft te bukken om de deur te openen. Gebruik je de garage als parkeerplaats? Dan kun je lekker in je auto blijven zitten terwijl de garagedeur voor je neus wordt geopend. Tijdens slecht weer is dat ideaal!

Aandachtspunten bij het aanschaffen van een geïsoleerde garagedeur

Net zoals bij het isoleren van je woning, is het bij garagedeur ook zo dat niet iedere geïsoleerde deur dezelfde isolerende werking heeft. Immers, het isolatiemateriaal en het materiaal waaruit het deurblad is vervaardigd, hebben invloed op het isolerende effect van de deur. Wil je er dus zeker van zijn dat een geïsoleerde deur aan je verwachtingen voldoet? Dan raden we je aan om bij een garagedeurenspecialist langs te gaan en advies in te winnen. Een voorbeeld van een specialist vind je hier.

 

Laat een reactie achter