Gevelisolatie: je huis in een warme jas
Huizen die niet of slechts gering geïsoleerd zijn, verliezen nogal wat warmte. Jammer voor de behaaglijkheid van de ruimtes waarin je verkeert. En ook jammer voor je beurs want je betaalt dan mee aan het verwarmen van de straat! Gevelisolatie is een goede manier om de warmte binnenboord te houden. Met gevelisolatie houd je je ruimtes warm en bespaar je op de stookkosten.
Voordelen van isolatie
Door uw woning te isoleren, geniet u direct van vele voordelen. U kunt hierbij denken aan:
Vraagt u zich af wat isolatie u kost en vooral hoe snel u er aan verdient?
Neem dan even één minuut de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!
Soorten gevelisolatie
Er zijn grofweg drie vormen van gevelisolatie te onderscheiden:
- isolatie buitenzijde muren
- isolatie binnenzijde muren
- spouwmuurisolatie
Buitenom bekleden
Als je de buitenzijde van je gevels laat isoleren, plaats je isolatiemateriaal tegen de buitenkant van de muren. Gevelisolatie kan niet voor een gering bedrag maar het rendement overstijgt wel degelijk dat van spouwmuurisolatie. Je hebt bij gevelisolatie de keuze tussen verschillende afwerkingen zoals sierpleister, steenstrips of andere gevelbekleding. Niet alle afwerkingen kunnen echter zonder gemeentevergunning plaatsvinden, dus check vooraf of er voor jouw type gevelisolatie een vergunning nodig is.
Voorzetwanden om de kou te weren
Soms is het isoleren van buitenmuren geen haalbare kaart. Dan kun je erover nadenken om de binnenzijde van de buitenmuren te isoleren. Bijvoorbeeld door voorzetwanden te plaatsen en die daarna af te werken met stucwerk, behang of muurverf. Bedenk wel dat je met goede isolatie aan de binnenzijde van je buitenmuren een stukje van je beschikbare leefruimte wegsnoept. Want dit type gevelisolatie neemt wel enige ruimte in. Een aandachtspunt is de aansluiting van de voorzetwanden met de muren. Laat door een expert checken of hier geen vochtproblemen kunnen optreden.
Enkele soorten isolatiematerialen die je zou kunnen benutten:
- hardschuim panelen
- glas- of steenwoldekens met afwerklaag
- gipsplaten
- folie voor warmtereflectie
Vul loze ruimte met isolatiemateriaal
Je kunt je gevels ook laten isoleren met spouwmuurisolatie. Dit type gevelisolatie kan natuurlijk alleen als je over spouwmuren beschikt. Bij oude huizen van voor 1920 kunnen spouwmuren ontbreken. Een spouwmuur bestaat uit twee aan elkaar gemetselde muren met ruimte ertussen. Om die ruimte gaat het. Deze luchtzone van circa 8 cm doet het goed qua vochtwering, alleen veel minder goed qua isolering. Bij spouwmuurisolatie worden kleine gaten geboord waardoor isolatiemateriaal wordt gespoten. Zo vult de spouw zich met uitstekend isolerend materiaal.
Zit in jouw spouwmuren al isolerend materiaal? Laat dan door een expert checken of dit oude materiaal wel voldoende isoleert. Want de laatste jaren zijn isolatiematerialen voor spouwmuren aanzienlijk verbeterd. Vervanging is dan een interessante optie.
Gevelisolatie werkt
Denk je na over gevelisolatie? Laat een expert bij je in de buurt dan eerst checken of je niet al over isolatie beschikt. En of na-isolatie nodig is. De goedkoopste optie blijft spouwmuurisolatie (rond de 1700-1900 euro) maar het rendement van de duurdere buitenmurenisolatie (circa 8500-9000 euro) is wel veel hoger. Voor gevelisolatie aan de binnenzijde van je muren moet je denken aan zo’n 12.500-13.000 euro. Binnen een aantal jaren betaalt het zich al terug. En ook dat is al een reden om offertes aan te vragen bij experts in de buurt.