Heeft een gietvloer isolerende eigenschappen?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe vloer voor je woonruimte, is het natuurlijk belangrijk dat deze goed aansluit bij de rest van je interieur. Maar daarnaast is ook goed om rekening te houden met een aantal andere factoren. Want hoe goed isoleert de vloer die je op het oog hebt eigenlijk? Tegenwoordig is de gietvloer immens populair. Deze is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Dus wat dat betreft is er altijd wel een uitvoering die bij jouw woning of bedrijfspand past. Daarnaast gaat de gietvloer verspilling van materiaal tegen. Er wordt voor deze ondergrond immers niet meer gebruikt dan nodig. Maar hoe zit het eigenlijk met de isolerende eigenschappen van een gietvloer? 

De ‘warme’ vloer 

Een gietvloer bestaat onder andere uit epoxy of polyurethaan. Vandaar dat een gietvloer ook onder de noemer ‘epoxyvloer’ of ‘PU-vloer’ valt. Deze stevige kunststoffen zorgen ervoor dat de ondergrond bestendig is tegen vocht, krassen en veel gewicht. Van dit product is overigens geen dikke laag nodig, een gietvloer heeft meestal een dikte van een aantal millimeters per laag. Om de grond extra stevig te maken, wordt het geheel nog aangevuld met een beschermende coating. Door de dunne lagen, kan een gietvloer dus ook eenvoudig warmte doorlaten en overnemen. De ondergrond voelt dus een stuk comfortabeler aan je voeten. Zeker wanneer je de verwarming aan hebt staan. 

Combineer met vloerverwarming 

Door de eigenschappen van de kunststoffen en de dunne laag, is het ook mogelijk om een gietvloer te combineren met vloerverwarming. Let er wel op dat dit niet voor alle soorten geldt. Deze combinatie is alleen mogelijk bij een gietvloer van polyurethaan. Dit heeft te maken met de elasticiteit van het kunststof. Door de warmtebron van onderen heb je in dit geval geen kans op scheurtjes. Het grote voordeel van de combinatie vloerverwarming met een gietvloer is dat je flink kunt besparen op je energierekening. De warmte wordt namelijk goed verdeeld over de gehele (woon)ruimte, zodat je de radiatoren niet meer aan hoeft te zetten. Je stookt dus aanzienlijk minder.

Goed voor je portemonnee 

Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming. Een specialist kan je in dit geval altijd helpen om de juiste keus te maken, kijk ook eens op goedkope-gietvloeren.nl voor alle mogelijkheden. Want naast de genoemde gietvloeren, kan je ook nog kiezen voor een troffelvloer, betonlook vloer of een vloercoating over de huidige vloer.