Hoe isoleer ik mijn dak?

Dakisolatie

Ondanks dat je verwarming constant aan staat, blijft de warmte niet altijd hangen. Dat kost niet alleen veel geld, het is ook slecht voor het milieu. Zorg daarom altijd voor goede dakisolatie voor jouw woning. Vooral als je van plan bent om je zolder om te bouwen tot een slaap- of studeerkamer is het handig om je dak te isoleren. Hierdoor blijf je in de winter warm, en blijft de hitte in de zomer buiten. Het maakt niet uit of je een plat of hellend dak hebt, bij elk dak is isoleren mogelijk.

Hellend dak

Je kan daken op twee verschillende manieren isoleren, vanaf de binnenkant of de buitenkant. Het wordt aangeraden om je hellende dak van binnenuit te isoleren, dit is het makkelijkst en het snelst. Het is handig om van tevoren te inventariseren in welke staat je dak verkeerd. Controleer je dak op lekkage of andere schade. Bij een houten dakconstructie kan je de balken gebruiken om je dak te isoleren. Zorg er wel voor dat je deze balken goed afdekt met dampremmende folie. Zo voorkom je dat vocht vast blijft zitten en je geen houtrot krijgt. Tussen die balken kun je isolatiemateriaal zoals glaswol of gespoten PUR-schuim gemakkelijk plaatsen, waarna je dit afdekt met platen. Als er geen balken aanwezig zijn, kun je het dak ook van buitenaf isoleren. Het is handig om een vakman om advies te vragen. Die kan jou informatie geven over de wijze waarop je het isolatiemateriaal plaatst.

Plaats het isolatiemateriaal tussen de balken. Houd er rekening mee dat je materiaal zoals glaswol iets groter uitsnijdt, hierdoor blijft er geen ruimte over tussen de balken. Als je het dak van binnenuit geïsoleerd hebt, kun je de houten afschermplaten bevestigen. Hierdoor is het isolatiemateriaal mooi afgedekt en kan het optimaal isoleren. De platen kun je vervolgens gemakkelijk schilderen in de kleur die je wilt.

Plat dak

Bij een plat dak raden we aan om vanaf de buitenkant te isoleren. Hiermee voorkom je schade door vocht. Bij dakisolatie aan de binnenkant kan er namelijk vocht tussen de balken en het isolatiemateriaal komen. Dit komt omdat het materiaal waarmee je gaat isoleren dezelfde temperatuur aanneemt als het dak. Het vocht kan dan het materiaal en mogelijk aanwezig hout beschadigen, waardoor er schimmel en houtrot ontstaat. Mocht je toch van binnen willen isoleren, gebruik dan dampremmende folie om vochtproblemen tegen te gaan.

Voordat je gaat isoleren is het belangrijk dat je eerst controleert of je dak in orde is. Als er scheuren en kieren in je dak zitten, moet je dit eerst repareren. Wanneer je het niet repareert heeft isolatie weinig zin, omdat er dan vocht door de beschadigingen komt. Om vochtproblemen te voorkomen plaats je eerst dampremmende folie op je dak. Daarna kun je de isolatieplaten neerleggen en deze vervolgens verzwaren met tegels of grind. Zorg dat er een afvoer blijft voor het regenwater; als het water blijft liggen is er een kans dat het dak te zwaar belast wordt en bezwijkt. Het is daarom verstandig om een kleine helling te maken en daar een regenpijp op aan te sluiten. In de bouwmarkt zijn vaak isolatiepijpen te koop waarmee al rekening is gehouden met deze afwerking.

Hulp van een expert

Voor een ervaren klusser is isoleren een makkelijk en leuk klusje. Als je niet zo van het klussen bent, kun je hulp inschakelen van een vakman bij jou in de buurt. Dankzij ons landelijk netwerk ontvang je meerdere offertes van experts bij jou uit de regio. Vul daarvoor het contactformulier op de website in.