Isolatieglas, een ware warmtestop
Er is een levensgroot verschil tussen enkel glas en dubbel glas. Dat laatste wordt ook wel isolatieglas of gelaagd glas genoemd. Neem nou een enkele glasplaat in een raam. De warmte van je kamer drukt tegen het raam, koelt af en kan zelfs condensatie veroorzaken. Ondertussen is je enkele glas één groot doorgeefluik van je duur gestookt warmte: het vliegt gewoon naar buiten.
Isolatieglas bestaat uit minimaal twee glasplaten met daartussen een spouwruimte waarin droge lucht of gas zit opgesloten. De warmteafgifte naar buiten toe is hierdoor stukken minder en bij beste isolatieglassoorten zelfs verwaarloosbaar.
Voordelen van isolatie
Door uw woning te isoleren, geniet u direct van vele voordelen. U kunt hierbij denken aan:
Vraagt u zich af wat isolatie u kost en vooral hoe snel u er aan verdient?
Neem dan even 1 minuten de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!
Kwalitatief steeds beter isolatieglas
Isolatieglas wordt al vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw veel gevraagd. Dit type beglazing komt vanaf dat moment dan ook sterk in ontwikkeling. Kroon op al dat werk werd de HR beglazing (hoogrendements glas). Dit isolatieglas kun je nu in diverse kwaliteitsklassen kopen:
- standaard isolatieglas
- HR
- HR+
- HR++
- HR+++
Elk plusje meer staat voor een hogere isolatiewaarde. En bij HR+++ ook nog voor driedubbel glas. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor HR++. Dat doet zijn isolerende werk prima en is beslist goedkoper dan het nog beter isolerende HR+++ glas. Als je toch het topsegment wilt, vraag dan wel eerst even advies van de aanbieders waar je offertes hebt aangevraagd. Zij kunnen je vertellen of je kozijnen wel geschikt zijn voor HR+++ glas.
Het grootste verschil tussen standaard isolatieglas en HR zit ‘m in de spouw. Bij het standaard isolatieglas bevindt zich een laag lucht in de spouw, bij HR beglazing is dat edelgas. Zulk gas isoleert nog beter dan lucht.
Drie soorten isolatie
Er zijn enkele belangrijke soorten isolatieglas te onderscheiden:
- isoleert geluid
- brandwerend
- zonwerend
Geluid tegengaan
Isolatieglas dat vooral geluid tegen dient te houden, heeft een wat bredere spouw tussen de glasplaten. Die kan centimeters dik zijn. Vaak zijn de beide glasplaten van geluidswerend dubbel glas niet van dezelfde dikte. Dat heeft te maken met resonantie. Als beide glasplaten net zo dik zijn, hebben ze dezelfde resonantie en wordt geluid (trilling in het glas) sneller doorgegeven.
Brand meester!
Brandwerend isolatieglas is bedoeld om eventuele brand te vertragen. Dit glas voorkomt een tijd dat brandoverslag via de buitenlucht kan plaatsvinden en zo van bouwlaag naar bouwlaag een gebouw weet te teisteren.
Zondimmende beglazing
Waar veel glas is toegepast, kan een sterke zon gemakkelijk binnendringen. Voor je bedrijf of woning kies je dan het beste voor zonwerende beglazing. Dat werkt en recreëert veel fijner. Aan de binnenzijde van dit glas komt een flinterdunne metaallaag die de zon enigszins keert. En tegelijk de warmte in je kantoor of huis terugkaatst zodat je energiekosten niet oplopen.
Isolatieglas helpt de temperatuur binnenshuis of binnen je bedrijf zo hoog mogelijk te houden, zonder dat je voor extra stookkosten komt te staan. De investering van isolatieglas verdient zich dan ook na een aantal jaren gemakkelijk terug. Laat het de aanbieder van isolerende beglazing aan je voorrekenen en vraag vrijblijvend offertes aan.